Sällsynt tongivare: Maxida Märak

Maxida Märak är en av landets mest unika och tongivande artister – och en sann urfolksröst. Med jojk som drivmedel blandar hon pop, hiphop och R&B och skapar något som ingen annan. Maxida äntrar Larmtorgets scen fredagen den 11 augusti.

Maxida Märaks låtar innehåller tyngd och ett budskap, där det samiska landområdet Sápmi är normen. Texterna är raka, ärliga och ofta politiska. Hon skriver om sin egen historia, utifrån sin sida av samhället, och hoppas att genom det kunna väcka tankar och förståelse för sig och sitt folk. Men även om budskapet i hennes låtar är tydligt, så är det inte politiken som driver henne som artist – utan det är strävan efter att skapa fet musik.

Kaxig ställningstagare
På scenen är Maxida kaxig och tar för sig där hon hellre är för mycket än för lite. Att hon står upp mot orättvisor i sina låtar är inget hon själv kallar modigt, utan en självklarhet.

2021 medverkade hon i TV4:s Så mycket bättre där hon gjorde populära tolkningar av låtar från bland annat Arvingarna, Melissa Horn och Peter Jöback. Året efter gjorde hon över 100 spelningar samtidigt som hon släppte ny musik, där hon har samarbetat med bland andra Melissa Horn, Joakim Berg och Carl Falk. En av de senaste singlarna “Dimma” gör hon tillsammans med Melissa Horn – och under 2023 väntas ännu mer ny musik!

Fler nyheter