Rekordmånga arenor och aktiviteter

Idag kan vi presentera ännu fler programpunkter! Några nyheter på årets stadsfest är en magisk cirkus på Krusenstiernska gården, poesigympa på Sveaplan och en dansföreställning vid Klapphuset. För första gången går det också att åka ånglok till stadsfesten.

I Stadsparken finns den internationella matmarknaden och här kan besökarna också möta föreningar och ta del av Fritidsbankens aktiviteter. Kalmar konstmuseum håller extraöppet med gratis entré till utställningarna och bjuder också in till Konstparken där barn och unga har möjlighet att skapa sina egna alster. På lördagen kan alla vara med och tillsammans med en konstnär bidra till bygget ”Expedition framtiden”. Under fredagen ges dessutom dansföreställningen ”Vi bara gör” där barn bjuds in att delta. På parkscenen spelar artister som Starur & The Collective, Quincy Mumford (USA) och Andra Generationen. Nytt för i år är lördagens rocktema med lokala band som avslutas med Malmögruppen Bonafide.

På 150-årsjubilerande Krusenstiernska gården kommer minifestivalen Magisk Cirkus att bjuda på två olika familjeföreställningar, bland annat ”Circus for funk” med finska gatuartisten Marianne Vaalimaa. Det ges också möjlighet att prova på! Kalmar kulturskola återkommer med sina uppskattade, historiska iscensättningar av Hermina von Krusenstiernas liv och i trädgården spelas också familjeföreställningen ”Mjölnarprinsen” med Triangelteatern och musiksagan ”Sagovisa”. På lördag eftermiddag och kväll bjuds det på folkmusik från tältscenen med bland annat Kantorns Kapell, Le trio Baghdad och den unika duon Symbio som med hjälp av liveelektronik blandar tradition och innovation. Funkisfestivalens artister inleder på fredagen och vill du spela eller sjunga själv finns en öppen scen samma kväll!

På lördagen uppträder Hysteriakören på Gamla torget med medeltida ballader och Ölands Dramatiska teater framför barnföreställningen ”Vänta”. På samma plats pågår också konstpedagogiska aktiviteter som sätter ljus på det historiska Kalmars mittpunkt. På Sveaplan bjuder Stadsbiblioteket på ett brett program med allt från sagostund, pyssel, open mic och queerhäng till högläsning för vuxna, poesigympa, en hyllningskonsert till Evert Taube och en bokbuss med utlån av böcker. I nyrenoverade Klapphuset på Kattrumpan spelas dansföreställningen ”Tvätterskor” som har urpremiär under Kalmar Stadsfest.

Det är inte bara Krusenstiernska gården som firar 150 år. Det gör även Kalmar Jernveg! I samband med detta är det möjligt att hoppa på ett historiskt ånglok till Kalmar med start från Växjö. Tåget går fredag och lördag och det blir ett stort antal stopp på vägen, även från mindre orter, med Kalmar och Karlskrona som slutstationer. När tåget rullar in på Kalmar station på lördagen spelar Mässingssextetten Visslan från perrongen. Ja, det finns sannerligen många anledningar att fira årets stadsfest!

Fler nyheter